Tansiyon Ölçümü ve Hipertansiyon Hakkında Bilgilendirme
Tansiyon Ölçümü  ve Hipertansiyon Hakkında Bilgilendirme

Yayın Tarihi: 17.05.2024

 

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

 

HİPERTANSİYON HASTALIĞI NEDİR?

Hipertansiyon çağımızın en sinsi sağlık sorunlarından biridir. Yüksek tansiyon orta veya genç yaşlarda belirti vermeden başlayarak uzun yıllar içinde kalp, damar, böbrek, beyin gibi hayati organları sinsice tahrip eder. Erken tanı ve uygun yaşam biçimi değişiklikleri hayat kurtarıcıdır.

 

Dünyada önlenebilir ölümlerin en önemli sebeplerinden biri hipertansiyondur. Halk arasında yüksek tansiyon veya bazı yörelerde süper tansiyon olarak adlandırılan hipertansiyonda, kan damarlarındaki basınç normal değerlerin üstüne çıkmaktadır.

 

Hipertansiyon, büyük tansiyon değerinin 140, küçük tansiyonun ise 90 üzerinde olmasıyla ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Bazen hiçbir belirti vermeden seyreden hipertansiyon, çoğu kişinin tesadüfen ölçülen kan basıncı değerinin yüksek bulunması ile teşhis edilmektedir.

 

Hipertansiyon çağımızın yeni yaşam biçimleriyle daha da tehlikeli hale gelmiştir. Kan basıncındaki yükselmenin sebepleri arasında sayabileceğimiz hazır gıda ve “fast food” beslenmenin yaygınlaşması, hareketsiz yaşam, stres, uyku bozuklukları, sigara ve alkol, obezite ilk sıralardadır. Hazır gıdalardaki tuz oranının yüksekliği insan sağlığını tehdit etmektedir. Örneğin bir küçük boy hazır ayran içinde takriben 2 gram tuz bulunmaktadır.

 

Bu miktar günlük ihtiyacın yaklaşık yarısına denk gelmektedir. Hareketsiz yaşam ve obezite hipertansiyonun seyrini ağırlaştırır, kalp hastalıklarının erken yaşlarda ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Uzun saatler boyunca ekran başındaki çocuklar ve gençlerin hareketsiz yaşam şekli, ileriki yıllarda hipertansiyonun genç yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olabilir.

 

Hipertansiyonun kalıtsal geçiş özelliği vardır; bu nedenle ailesinde hipertansiyon sorunu olan kişilerin düzenli olarak takip edilmesi önerilmektedir.

 

NE YAPMALI?

Hazır gıda ve fast food beslenme olabildiğince sınırlandırılmalı, tuz kısıtlanmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite ve hareketli yaşam biçimi hipertansiyonun ortaya çıkmasını engeller veya yaptığı tahribatı azaltır. Sigara içerek yüksek tansiyonun kontrol edilmesi olanaklı değildir. Mutlaka bırakılmalıdır. Pasif içicilerin de sigara içenler kadar risk altında olduğu unutulmamalıdır. Alkol alımı mutlaka sınırlandırılmalıdır. Boya göre vücut ağırlığının fazlalığı yani obezite hipertansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırır ve yaptığı tahribatı arttırır. Doğru beslenme ve fiziksel aktivite ile vücut ağırlığı normal sınırlara indirilmelidir.

 

Stresle ve uyku bozukluğu ile mücadele edilmeli, gerektiğinde profesyonel yardım alınmalıdır. Uzun saatler ekran başında olmanın uyku bozukluğunu derinleştirdiği unutulmamalıdır. Hipertansiyonlu kişilerde yaşam biçimi değişiklikleri, düzenli beslenme ve hareketli yaşam ile kan basıncı düşürülemiyorsa uygun ilaç tedavisi yapılmalıdır.

 

UNUTMAYIN KONTROL SİZDE, KONTROL HAYAT KURTARIR!